понеділок, 11 лютого 2013 р.

Реклама, види та способи реклами

Тема: Види та способи реклами
Мета. Ознайомити учнів з новими економічними поняттями: „реклама”,
„рекламне агенство”; пояснити мету й завдання реклами, її переваги й недоліки, прийоми, що використовуються в рекламі; навчити учнів створювати рекламу, аналізувати та доводити її доцільність.
Обладнання: приклади національних і місцевих реклам (плакати, книжки, журнали, листівки, сувенірна продукція). Відеозапис. ТЗНітелевізор, відеомагнітофон, магнітофон.
Хід заняття
Вступне слово вчителя.
Продовжуємо працювати в сталих групах. На попередніх заняттях ви започаткували свої підприємства, визначили товар, який будете виготовляти. Сьогодні наша мета - навчитися рекламувати свій товар.
Тема заняття - „Види та способи реклами”. На ньому ми вивчимо такі нові економічні поняття, як „реклама”, „рекламна агенція”. Довідаємося про мету й завдання реклами, її історію, переваги й недоліки різних носіїв реклами, прийоми, що використовуються в рекламі. Наприкінці уроку зробимо висновки про роль реклами та її необхідність.
На минулому уроці ми ознайомилися зі способами просування товару на ринку і з’ясували, що одним із таких способів є реклама.
Ми живемо на початку XXI ст.. Нам здається, що можемо майже все і свідомо робимо свій життєвий вибір. Та є явище, яке намагається заволодіти нашим розумом та керувати нашими діями. Ми обурені, але підсвідомо дуже часто все-таки потрапляємо в полон. У полоні нас тримає реклама. Що ж таке реклама?
Спробуємо з’ясувати це за допомогою методу „мозкового штурму”. З якими словами асоціюється у вас поняття „реклама”? (Учні називають слова „товар”, „послуги”, „увага”, „заохочення”, „купівля”).
Реклама - форма звертання до споживачів з метою привернути їхню увагу до товарів чи послуг. З якою метою виробники звертаються до реклами? Якщо споживачі нічого не будуть знати про продукт, вони не будуть його купувати. Головна мета реклами - переконати споживачів купувати те, що пропонує на продаж підприємство.
Як виникла та розвивалась реклама?
Використовуючи знання з історії, ми дамо відповідь на запитання за допомогою дерева економічної мудрості.
Кожна група отримує завдання, зірвавши яблуко з Дерева економічної мудрості.
1.                         Як, на вашу думку, у Стародавньому Римі торговці рекламували свій товар? Спробуйте відтворити їхні дії, запропонувавши для продажу яблука.
2.                         Відомо, що більшість римлян у стародавні часи були неграмотними. Як господарі закусочних, перукарі та взуттєвими заманювали їх до свого закладу? Зобразіть.
3.                         У 1652 р. За допомогою друкарського верстата була видана перша британська газета „Меркурій”. Розвиток якого виду реклами розпочався з цього факту? Наведіть приклад.
4.                         У 1867 р. з’явився перший друкарський верстат, що робив кольорові відбитки. Розвиткові якої реклами це допомогло? Зобразіть.
Сьогодні ми щодня зіштовхуємося з рекламними оголошеннями. Ними користуються фірми, некомерційні організації - музеї, університети. Реклама потрібна кіноакторам, письменникам, лікарям, учителям, школярам. Реклама - це товар, і вона має бути якісною. Тому виготовляти рекламу повинні фахівці з реклами - працівники рекламної агенції.
Рекламна агенція - фірма, що робить рекламу за замовленнями інших фірм.
Інформаційна - інформує споживачів про новий товар та його корисні властивості.
Переконуюча - переконує споживачів купити саме цей товар на підставі його виняткових якостей.
Нагадувальна - нагадує людям про корисність товару, до якого вже звикли й перестали звертати увагу.
Спеціалісти з реклами використовують інший поділ реклами: гасла, апеляції до розуму й емоцій.
„Апеляція” (лат.) - звертання.
Учитель: Що таке гасла?
Учень: Гасла - приваблюючі увагу вислови чи звучні фрази, мало чи нічого не означаючі, котрі запам’ятовують покупці.
Учитель: Що таке апеляція до розуму?
Учень: Щоб переконати споживача купувати визначений продукт, реклама звертається до розуму споживача, використовує логічні докази, підтверджені дослідженнями й статистичними даними: здорова їжа, промислові товари, медикаменти.
Учитель: Що таке апеляція до емоцій?
Учень: Апеляція до емоцій - реклама, основана на впливі на психіку споживача. Це може бути зроблено кількома способами.
         Мода. Ідіть у ногу з модою. Реклама може також запевняти, що абсолютно всі громадяни використовують саме цей продукт, і людина почуватиметься ніяково, будучи винятком (безалкогольні напої, автомобілі).
         Клятвенні запевняння - спосіб, що передбачає залучення до реклами зірок кіно, естради й спорту, що рекламують спортивні товари й косметику.
         Популярність. Цей тип реклами переконує, що за допомогою тільки цих товарів можна досягти успіху в житті чи знайти кохану людину (зубна паста, дезодорант).
Де розміщуються рекламні оголошення? Які носії реклами вам відомі? Ознайомтеся з матеріалом на ст.,90 і розподіліть рекламу, що є на ваших столах, на групи за видами носіїв.
Які ще носії реклами вам відомі? (Учні називають, повертають таблички). Отже, за носіями реклама поділяється на ... (учні називають). Учитель: Чи всі види носіїв реклами однаково ефективні? Звичайно, ні. Давайте проаналізуємо переваги та недоліки певних рекламних носіїв і визначимо, для якої реклами вони характерні. (Завдання для груп). Учитель: Назвіть основні вимоги до реклами. (Робочий зошит, с.92). Учень: Основні вимоги до реклами*
        реклама має бути конкурентоспроможною (сприяти розширенню вашої частини ринку за рахунок конкурентів);
        реклама має бути інформативною (містити технічну інформацію про продукт, щоб допомогти споживачеві зробити вибір на основі наведених даних);
        реклама має бути переконливою (виходити з основної мети - „Обов’язково продати!”).
Учитель: Проаналізуйте рекламні оголошення, які ви підготували на сьогодні, і скажіть, чи відповідають вони основним вимогам? Чи буде їх застосування ефективним? (Учні аналізують газетні оголошення).
Рекламна стратегія
Учитель: Реклама вимагає великих грошей. Щорічно фірми витрачають на це сотні мільярдів доларів. Щоб вони виявилися витраченими даремно, фірма має ретельно продумати свої рішення. Шляхи, за допомогою яких виробники ознайомлюють споживачів зі своїм продуктом, різноманітні: оголошення в газетах і журналах, на радіо і телебаченні, рекламні щити, плакати, вивіски, сувеніри, каталоги, довідники. Одяг і взуття краще рекламувати в журналах і каталогах, кінофільми - по телебаченню.
Найпопулярніші такі види реклами: інформаційна, переконуюча та нагаду вальна.
Учитель: Давайте переглянемо кілька відео роликів і спробуємо визначити, до якого типу реклами вони відносяться. (Учні переглядають відео ролики, роблять помітки на картках, потім об’єднують ролики в групи).
Учитель: Ми говорили про те, що реклама - це товар, а рекламна агенція - фірма. Отже, діяльність фірми має бути цілком законною, а товар пристойної якості. Хто, на вашу думку, може визначити рамки якості рекламної продукції? Правильно, питання якості та розповсюдження реклами в Україні регулюються Законом „Про рекламу”. Перед Вами текст цього Закону та рекламна продукція. Дайте експортну оцінку відповідності рекламної продукції Закону „Про рекламу”. (Групи виконують завдання). Учитель: Перед великими групами стояло завдання розробити рекламу свого рідного навчального закладу. Вам були дані рекомендації щодо розробки реклами. Спробуйте переконати дітей у тому, що вони навчаються у найкращому селі району, а батьків у тому, що тільки віддавши свою дитину в цю школу, вони забезпечать їй щасливе майбутнє. (Групи захищають виготовлену напередодні рекламу).
Учитель: Поміркуйте, будь ласка, яка реклама буде найефективнішою в нашому випадку? Правильно, друкована реклама. Чому? Тому що вона впливає на потенційних споживачів . Та застосування реклами на місцевому радіо й телебаченні теж не буде зайвим, хоча й досить витратним кроком.
А тому уявімо собі, що вийшов закон, що забороняє рекламу товарів та послуг. Поміркуйте, які наслідки може це мати.(Групи працюють і обговорюють позитивні та негативні наслідки).
Перша група перелічує позитивні наслідки: буде менше сміття від паперової реклами: не перериватимуться телепередачі; на телебачення з’явиться більше цікавих фільмів за рахунок економії часу; буде прискіпливішим відбір фільмів, оскільки їх купуватимуть не за рахунок рекламодавців.
Друга група перелічує негативні наслідки: споживачі не будуть проінформовані про нові товари та послуги; знизиться рівень продаж;
зникне необхідність у проведенні різноманітних акцій та зниженні цін; про товар не знатимуть люди, що живуть за межами регіону; споживачі сумніватимуться в якості товару, оскільки реклама начебто свідчить про те, що цей товар не протизаконний; програми, які існують на кошти рекламодавців, припинять існування; не розвиватимуться окремі фінансово затратні види спорту, існування яких можливе лише завдяки рекламі (пригадаймо суперечки стосовно заборони реклами тютюнових компаній на автомобілях „Формули - 1”); працівники рекламних компаній поповнять армію безробітних та ціла група акторів залишиться без додаткового заробітку.
Третя група: Сьогодні ми ознайомилися з поняттям „реклама”, видами та типами реклами, дізналися про основні вимоги до реклами та ознайомилися із Законом „Про рекламу”. Звичайно, реклама часто нервує споживачів. Та без неї неможливе просування товару на ринку. Врешті, споживач сам може обирати - дивитися йому рекламу чи ні.
Але існують такі види реклами, які не залишають споживачеві права вибору. Це - спам, який заповнює комп’ютерні поштові скриньки. І вже готується закон про заборону про заборону розповсюдження спаму. І це не жарт, тому що за таку рекламу ми платимо чималі гроші.
Підсумок заняття:
Отже, сьогодні ми познайомилися з поняттям „реклама”, видами та типами реклами, вимогами до рекламної продукції та законодавством про рекламу, отримали знання, необхідні для виготовлення реклами вашого товару.
 Завдання:

Розробити рекламу товару, який буде виробляти ваше підприємство.

Немає коментарів:

Дописати коментар