Сценарій засідання
«Фабрика піцци»
Розуміння рішень, що приймають підприємці, засноване на аналізі їх витрат і вигод, на порівнянні маржинальних затрат і маржинального продукту. Існує закон спадної граничної продуктивності, у відповідності до якого починаючи з певної одиниці додаткового змінного ресурсу віддача від його використання зменшується.
Поняття: маржинальний продукт, маржинальні витрати, закон спадної віддачі.
Мета:
· Визначити маржинальний продукт, як додатковий продукт, вироблений за рахунок доповнення кожної додаткової одиниці ресурсу.
· Розрахувати маржинальний продукт на основі наявної інформації
· Пояснити, що при збільшенні кількості одного ресурсу (інші незмінні) маржинальний продукт цього ресурсу з часом починає зменшуватись
· Визначити точку зменшення віддачі
· Визначити причини зменшення віддачі
· Пояснити, що маржинальні витрати являють собою додаткові затрати на виробництво додаткової одиниці продукції
· Розрахувати маржинальні витрати
Опис засідання:
Учні приймають участь у «виробництві» піцци. На основі результатів заповнюють таблицю.
Матеріали:
Ножиці, червоний та чорний фломастери, папір.
Процедура проведення заняття:
- Пояснюється, як виробляти піццу. Круг, червоним малюється 10 кусочків ковбаси, чорним – 20 оливок.
- На столі розкладаються матеріали, за столом можуть працювати 2 учні.
- Перший учень має зробити як можна більше піцц за 3 хвилини. Учитель контролює якість, може відбраковувати товар.
- Учасникам роздається таблиця «Виробництво піцци і витрати», заповнюється 2 стовпчик.
- Вибрати 2 учню на допомогу першому. Вони можуть використовувати лише ті матеріали, які є на столі (працюють 3 хв.)
- Заповнюємо стовпчик 2 для 2 робітника
- Те ж з 3-ма учнями
- Подивитися на колонку 3 і заповнити її (маржинальний продукт – це додатковий від використання додаткового працівника).
- Обговорення. Чому продукт починає зменшуватись?
- Підсумок.
- Відповіді на запитання.
Додаток№1.
Таблиця «Виробництво піцци і витрати»
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
К-сть робітників
|
К-сть піцц
|
Маржинальний
продукт за 3 хв.
|
Маржинальний
продукт за 1год.
|
Маржинальні
Витрати за 1 год.
|
1
| ||||
2
| ||||
3
| ||||
4
| ||||
5
| ||||
6
| ||||
7
| ||||
8
| ||||
9
| ||||
10
|
Немає коментарів:
Дописати коментар